Algemene tandheelkunde

Algemene tandheelkunde is het werk van de tandarts. Een gezond gebit is belangrijk voor uw welzijn en voorkomt dat u pijn krijgt. Heeft u klachten, dan zorgt uw tandarts dat deze verholpen worden. We noemen enkele veel voorkomende werkzaamheden die de tandarts doet en die vallen onder de algemene tandheelkunde.

Controle

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom controleert de tandarts één of twee keer per jaar uw gebit. Hij kijkt niet alleen of u gaatjes heeft, maar bijvoorbeeld ook hoe de conditie van uw tandvlees is. Een beetje tandsteen wordt meteen verwijderd, maar bij veel tandsteen of tandvleesontsteking kunt u worden doorverwezen.

   Afhankelijk van de conditie van uw gebit worden er soms röntgenfoto’s gemaakt. Bijvoorbeeld om een diagnose te kunnen stellen bij pijnklachten of om gaatjes te ontdekken voordat ze schade aan kunnen richten. Voor specifieke behandelingen kan een overzichtsfoto worden gemaakt van de gehele kaak en het gebit.

 

Preventie

De gezondheid van de mond is gerelateerd aan de algehele gezondheid van het lichaam. Tandproblemen creëren spraak en mondproblemen waardoor het zelfvertrouwen wordt aangetast. Preventie is daarom erg belangrijk om complexe dure behandelingen te voorkomen. Preventie zorgt ervoor dat uw mond gezond blijft. Zo verliest u geen tanden of kiezen of voorkomt u dat u tandheelkundige behandelingen moet ondergaan. De veelvoorkomende problemen zijn cariës en tandvleesproblemen. Hoe beter u zorgt voor uw gebit, hoe langer u uw gebit kan behouden. Preventie begint al bij het doorkomen van de eerste melktanden.

Hygiene thuis

De meest belangrijke techniek is tandenpoetsen en flossen 2x per dag om het tandplak te verwijderen. Als de plak blijft zitten verandert dit in tandsteen. Wat je thuis uitvoert aan mondhygiëne draagt bij aan de hygiëne die de tandarts of mondhygiëniste in de praktijk uit moet voeren. Het tandsteen verwijderen is essentieel om de tanden en kiezen gezond en sterk te houden. 2x per jaar naar de tandarts gaan zorgt daarom voor een gezonde mond en een mooie lach.