Als de tanden en kiezen niet goed staan en kan er verwezen worden naar een orthodontist. Het kan ook zijn dat u zelf niet tevreden bent over de stand van de tanden of die van uw kind, dan kunt u ook zelf kiezen voor een afspraak bij de orthodontist. Een verwijzing is daarvoor bij onze praktijk voor Tandheelkunde en Orthodontie niet nodig.

Bij Dental Art Drachten kunt u terecht voor elke beugelbehandeling. U kunt een afspraak maken bij onze orthodontist voor een vrijblijvend gesprek ook al bent u geen patiënt in onze praktijk. Wij zijn ook een verwijsadres voor andere tandartsen. De vergoedingen vanuit uw verzekering blijven gelijk zoals de verzekeringsvoorwaarden dat aangeven.

Er zijn veel verschillende soorten beugels: zowel vaste als uitneembare beugels. Welke beugel geschikt is hangt af van wat er precies met het gebit of de eventuele kaakrelatie moet gebeuren.

Eerste consult

Bij het eerste consult bekijkt de orthodontist of een orthodontische behandeling gewenst is. Er kan worden besloten onmiddellijk te behandelen, een behandeling uit te stellen, of niet te behandelen. Voorafgaand aan dit consult vragen wij u een gezondheidsvragenlijst bij ons in te vullen.

Uitgebreid onderzoek

Voor het maken van een behandelplan is een uitgebreid onderzoek nodig. Er worden tijdens dit onderzoek röntgenfoto’s, gebitsmodellen en kleurenfoto’s gemaakt.

Bespreken behandelplan

Het behandelplan wordt vervolgens door de orthodontist samen met u en uw kind besproken. Er volgt dan uitleg over de actieve behandeling: de te gebruiken beugel(s) en de te verwachten behandelduur en de kosten die dit met zich mee gaat brengen.

In sommige gevallen kan het zo zijn dat er kaakoperatie noodzakelijk is. Bijvoorbeeld om een betere kaakrelatie te verkrijgen. De patiënt wordt dan doorverwezen naar de kaakchirurg. Vervolgens gaat de orthodontist aan de hand de bevindingen samen met de kaakchirurg een behandelplan opstellen. Daarna wordt dit traject weer met u overlegd en als men instemt met het behandelvoorstel dan kan er eventueel noodzakelijk een machtiging aangevraagd worden bij uw verzekeraar. U hoeft daarvoor zelf niets te regelen.

Uitneembare beugels

Uitneembare beugels bestaan in allerlei modellen. Ze kunnen zoals de naam al zegt, uit de mond genomen worden. Een aantal voorbeelden van uitneembare beugels zijn:

 

Expansieplaat: het doel van deze beugel is het verbreden van de bovenkaak
Activator: een beugel die dient om de onderkaak naar voren te stimuleren
Retentieplaat: deze beugel heeft als doel de bereikte stand van de beugel te behouden, en wordt vaak na een actieve behandeling gedragen.

Vaste beugels

De vaste beugel wordt vastgelijmd op je tanden en kiezen, en kun je er dus niet zomaar uit halen. Deze beugels worden vaak blokjesbeugel of slotjesbeugel genoemd. Met deze beugelbehandeling kun je ervoor zorgen dat elke tand afzonderlijk op de goede plek gezet wordt. Tanden kunnen met een vaste beugel goed verplaatst worden zodat ze weer netjes recht komen te staan.

Op zoek naar een nieuwe tandarts?

Wij nemen nieuwe patiënten aan!