Tandheelkunde

Algemene tandheelkunde is het werk van de tandarts. Een gezond gebit is belangrijk voor uw welzijn en voorkomt dat u pijn krijgt. Heeft u klachten, dan zorgt uw tandarts dat deze verholpen worden. We noemen enkele veel voorkomende werkzaamheden die de tandarts doet en die vallen onder de algemene tandheelkunde.

Controle

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom controleert de tandarts één of twee keer per jaar uw gebit. Hij kijkt niet alleen of u gaatjes heeft, maar bijvoorbeeld ook hoe de conditie van uw tandvlees is. Een beetje tandsteen wordt meteen verwijderd, maar bij veel tandsteen of tandvleesontsteking kunt u worden doorverwezen.

Afhankelijk van de conditie van uw gebit worden er soms röntgenfoto’s gemaakt. Bijvoorbeeld om een diagnose te kunnen stellen bij pijnklachten of om gaatjes te ontdekken voordat ze schade aan kunnen richten. Voor specifieke behandelingen kan een overzichtsfoto worden gemaakt van de gehele kaak en het gebit.

Preventie

De gezondheid van de mond is gerelateerd aan de algehele gezondheid van het lichaam. Tandproblemen creëren spraak en mondproblemen waardoor het zelfvertrouwen wordt aangetast. Preventie is daarom erg belangrijk om complexe dure behandelingen te voorkomen. Preventie zorgt ervoor dat uw mond gezond blijft. Zo verliest u geen tanden of kiezen of voorkomt u dat u tandheelkundige behandelingen moet ondergaan. De veelvoorkomende problemen zijn cariës en tandvleesproblemen. Hoe beter u zorgt voor uw gebit, hoe langer u uw gebit kan behouden. Preventie begint al bij het doorkomen van de eerste melktanden.

Hygiene thuis

De meest belangrijke techniek is tandenpoetsen en flossen 2x per dag om het tandplak te verwijderen. Als de plak blijft zitten verandert dit in tandsteen. Wat je thuis uitvoert aan mondhygiëne draagt bij aan de hygiëne die de tandarts of mondhygiëniste in de praktijk uit moet voeren. Het tandsteen verwijderen is essentieel om de tanden en kiezen gezond en sterk te houden. 2x per jaar naar de tandarts gaan zorgt daarom voor een gezonde mond en een mooie lach.

Vullingen

Heeft u een gaatje, dan verwijdert de tandarts het tandbederf en vult het gaatje. Witte vullingen worden aangepast aan de kleur van uw gebit. Na de behandeling kunt u meteen weer drinken en eten. Soms is de gevulde tand of kies nog wat gevoelig, maar dat gaat vanzelf over.

Wortelkanaalbehandeling

Niks zo vervelend als kiespijn. Als de pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking in het levende deel van de kies, dan kan uw tandarts de zenuw uit die kies verwijderen. Zo’n wortelkanaalbehandeling gebeurt onder verdoving en is bijna altijd pijnloos. De kiespijn verdwijnt als de zenuw weg is. Bovendien is er dan minder kans op een ontsteking van de wortelpunt.

Extracties

Soms is een tand of kies zo erg aangetast door tandbederf of tandvleesontsteking, dat die niet meer te redden is. Verder behandelen heeft dan geen zin en de tandarts moet de tand of kies trekken. Daarnaast is ruimtegebrek in de kaak een reden om kiezen of tanden te trekken. Vooral verstandskiezen worden vaak getrokken, ook om later klachten te voorkomen.

Kroon en Brugwerk

Een kroon is een kapje van zirconium of porselein dat precies over de afgeslepen tand of kies past en daarop wordt vastgelijmd. De tand of kies krijgt hierdoor zijn oorspronkelijke vorm en functie terug. Een kroon kan ook de oplossing zijn voor verfraaiing van uw gebit.

Een brug dient ter vervanging van één of meer tanden of kiezen en zit vast aan de pijlers, dat zijn de afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de ruimte. De brug bestaat uit twee of meer kronen die over de pijlers passen met daartussen de dummy, bestaande uit één of meer kunsttanden of kiezen die de ruimte opvullen.

Bij Tandartspraktijk Dental Art Drachten is Mihaela Marko gespecialiseerd in kroon- en brugwerk. Zij vertelt u graag over de mogelijkheden.

Een gedeeltelijke of volledige prothese

Als één of meer tanden of kiezen (gedeeltelijk) verloren gaan, dan worden ze vaak vervangen door een prothese. Een prothese is bedoeld om uw gebit aan te vullen of op te vullen, zodat u weer over een compleet gebit beschikt waar u alles mee kunt doen. We maken onderscheid tussen gedeeltelijke en volledige protheses. Een volledig prothese is een kunstgebit en vervangt uw hele bovengebit en/of ondergebit. Een gedeeltelijke prothese is een kunstprothese met deels kunsttanden in combinatie met uw eigen resterende tanden of kiezen.

Klikprothese

Een klikgebit, ook wel klikprothese genoemd, is een volledige gebitsprothese die rust op implantaten. Een klikgebit is een uitmuntend systeem waarbij de prothese in de kaak worden geplaatst op en met behulp van tandimplantaten en drukknopen.

Tanden bleken

Met tanden bleken maakt u uw tanden stralend wit: een uitkomst als u niet tevreden bent over de kleur van uw tanden.

Stralend witte tanden door tanden bleken

In de loop der jaren zullen uw tanden verkleuren. Dit kan komen door eet- en drinkgewoonten of door roken. Door onze bleekbehandelingen bleekt u uw tanden op een snelle, veilige en effectieve manier. Het resultaat van de bleekbehandeling blijft doorgaans een paar jaar zichtbaar. Hoe lang het bleken effect heeft, is afhankelijk van uw leefgewoonten en uw mondgezondheid.

Let op: kronen en vullingen kleuren bij een bleekbehandeling niet mee.

Op zoek naar een nieuwe tandarts?

Wij nemen nieuwe patiënten aan!