Orthodontie

Soms kan het voor je gebit nodig zijn om een beugelbehandeling toe te passen. Dit is vooral voor de gezondheid van je gebit belangrijk. Door een beugel komen je tanden en kiezen weer mooi recht te staan waardoor ze goed op elkaar passen. Bij Dental Art in Drachten kun je terecht voor een beugelbehandeling.


Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels. Welke beugel je krijgt hangt af van wat er precies met je gebit moet gebeuren. Een beugel kan de stand van je kiezen en tanden beïnvloeden of de groei van je kaak. Ook de duur van de behandeling kan verschillen.

Uitneembare beugel
Uitneembare beugel

Uitneembare beugels

 

Uitneembare beugels bestaan in allerlei modellen. Ze kunnen zoals de naam al zegt, uit de mond genomen worden. Uitneembare beugels zijn uitermate geschikt voor kaakverplaatsingen. Een aantal voorbeelden van uitneembare beugels zijn:

  • Expansieplaat: het doel van deze beugel is het verbreden van de bovenkaak
  •  Activator: een beugel die dient om de onderkaak naar voren te stimuleren
  • Retentieplaat: deze beugel heeft als doel de bereikte stand van de beugel te behouden, en wordt vaak na een actieve behandeling gedragen.
Blokjesbeugel
Blokjesbeugel

Vaste beugels

 

 

De vaste beugel wordt vastgelijmd op je tanden en kiezen, en kun je er dus niet zomaar uit halen. Deze beugels worden vaak blokjesbeugel of slotjesbeugel genoemd. Met deze beugelbehandeling kun je ervoor zorgen dat elke tand afzonderlijk op de goede plek gezet wordt. Tanden kunnen met een vaste beugel goed verplaatst worden zodat ze weer netjes recht komen te staan.